top of page
Pedro Fernández

UNA OBRA D'ART AL PARC FLUVIAL DEL BESÒS. Art i natura es fusionen en un mural de més de 400 metres.

L'artista Swen Schmitz Coll crea un mural de 430 metres de llargària i uns quasi 5 metres d'alt, un mural espectacular sobre la biodiversitat i la recuperació o renaturalització d'aquest espai emblemàtic de Santa Coloma de Gramenet.





En aquest article del nostre blog, a part d'explicar y descriure aquesta gran obra, hem fet una petita entrevista a l'artista, a on coneixerem el seu punt de vista sobre la seva obra i altres curiositats, a part, veurem el que pensa l'artista de la situació actual de l'art de carrer o street art com a forma d'expressió artística tan estesa avui en dia.


Primer de tot, voldria fer un incís sobre la transformació d'aquest espai, ja que he vist de primera mà, tot el seu procés, porto tota la vida vivint a aquesta zona de Santa Coloma de Gramenet, i he pogut veure la transformació radical que ha sofert aquest espai tan conegut de la nostra ciutat.





Si m'haguessin dit fa vint anys que podria veure diversa fauna, passejar tranquil·lament per la llera del riu, fer esport a la seva gespa, o encara més! Veure peixos dins del riu! Sense cap mena de dubte hagués respost que era una bogeria, un impossible, una utopia...


I heus aquí, aquesta transformació ha sigut possible, una tasca que ha trigat a fer-se realitat més de dos dècades, però que ha fet que aquest espai sigui un pulmó verd a la nostra ciutat, un lloc on els veïns puguin gaudir d'un tros de natura, tant difícil de trobar en l'era de l'asfalt i el ferro, fins i tot podem dir que s'ha convertit en un signe d'identitat colomenca.


Santa Coloma esdevé una altra realitat possible, on es fuig dels clixés negatius i la reputació de ciutat dormitori, conflictiva i d'extraradi... Avui veiem com cada vegada s'aposta més per la cultura, l'art, la igualtat i el civisme, si, encara queda feina que fer, però anem per bon camí.


Després d'aquest incís, anem a la notícia que marquem al titular, el mural creat per l'artista Swen Schmitz Coll, un mural espectacular on es crea una sort de paisatge natural, on podem trobar diferents tipus de vegetació i animals, com diferents habitats del riu. Aquest mural s'ha creat amb la idea de ser un mural didàctic, ja que disposarà d'una senyalització específica (per la identificació de les diferents espècies d'animals i vegetació) i una guia didàctica en paper i virtual a disposició de les escoles i de la ciutadania.


Una iniciativa dintre del projecte de renaturalització del Riu Besòs que ha tingut una gran acollida per part dels veïns i veïnes de Santa Coloma. Per la nostra part, a part del seu contingut didàctic, ens fascina la part artística i com es fusiona amb l'espai. L'estil pictòric de l'artista, del qual coneixíem part de la seva obra al haver visitat Penelles i Ivars d'Urgell, casa perfectament amb l'espai i ens trasllada a un entorn natural privilegiat.




Només podem dir que ens encanta aquesta obra, tant en el concepte artístic com el seu rerefons didàctic i cultural.


Un toc de color al nostre riu, que a poc a poc, segur que serà un referent a tenir en compte envers la recuperació d'espais naturals a les grans ciutats.

També aprofitem per fer unes preguntes a l'artista, ja que ens interessava molt el seu punt de vista sobre aquesta obra i la seva visió sobre l'art i la pintura, us deixem amb aquesta petita entrevista, agrair-l'hi moltíssim la seva predisposició i atenció, gràcies Swen!





Sense Presa (més endavant com SP) : Abans de tot Swen, ens agradaria que ens fessis una petita presentació de qui ets i com vas començar en el món de l'art.


Swen Schmitz (més endavant com SS) : El meu nom és Swen Schmitz Coll i sóc pintor, muralista i il·lustrador. Com ja denota el mateix nom, les meves arrels són alemanyes i catalanes a parts iguals.


He crescut en un poble de la província de Lleida, fill d'un jardí frondós, i atret per la natura des de ben aviat. El dibuix, la pintura, la música, l'escultura i l'expressió artística en general han estat presents des de la infància i compartides en l'ambient familiar, i amb els meus dos germans, actualment escultors. Vaig començar amb un batxillerat artístic a Lleida i vaig seguir cap una formació en il·lustració a Barcelona, amb uns viatges pel mig. De manera autodidacta i des del principi (al 2012, justament fa 10 anys) vaig començar a pintar els primers murals a Ivars d'Urgell, el poble on he crescut i on desenvolupo també un projecte personal important: l'Enciclopèdia Mural. Amb els anys la vocació s'ha consolidat com a professió i el primer impuls artístic ha perdurat a través dels anys, creixent amb cada projecte.


SP : Que vas pensar quan et van oferir aquest projecte?


SS : Em va semblar una idea increïble i per un moment em costava creure que fos real. De seguida vaig ser conscient que suposava un gran repte i vaig sentir-me molt agraït.


SP : Nosaltres vivim prop del riu i passegem per ell bastant sovint. Hem tingut la sort de veure tot el procés i ens ha sorprès la rapidesa en pintar (o potser és una percepció errònia nostra). Pot ser la major obra a la qual t'has enfrontat en qüestio de dimensions i hores de treball? A nivell artistic, t'ha suposat un repte important?


SS : Sens dubte, pintar murals d'unes dimensions tan grans, no és habitual per a mi. El repte era molt gran. Només el fet de plantejar la seqüència del mural, el disseny, ja era una tasca important. Seleccionar i distribuir la fauna al llarg dels 400 metres de mural.


Un cop iniciada l'obra, una mica més conscient del a feina que suposaria vaig decidir repartir la feina per dies, i setmanes. Concentrant els esforços en un pas després de l'altre, sense pensar massa en la totalitat (que és inevitable). Degut a que visc a Lleida, i he estat pintant entre setmana a Santa Coloma, vivint allà, estirava les jornades gairebé fins l'última llum. L'estiu no és la millor època per pintar a l'exterior i les condicions són dures i extremes, però començava la jornada a les 6, aprofitant el màxim d'ombra i fins al vespre, procurant pintar sota un para-sol durant les hores de màxima calor, sempre que era possible. El ritme l'he mantingut cada dia, treballant de manera molt resolutiva i perdent poc el temps, i a banda, he comptat amb un ajudant per pintar el fons durant unes hores al matí i aquests fets han fet possible finalitzar l'obra amb la previsió inicial.


És cert que la rapidesa destaca si s'observa des de fora i sempre m'agrada dir que si es treballa moltes hores i es té molta experiència, és inevitable avançar objectivament ràpid.


SP : Qui són els artistes que més t'han influenciat?


SS : Personalment, he tingut un gran referent en el món de la pintura: Claude Monet. La manera com pintava la llum, els paisatges, els colors, la natura...i la vida que va tenir. Curiosament, els últims anys de la seva vida, cap al 1920, va pintar un panells apaïsats gegants, de més de 10 metres de llarg, que es podrien considerar un precedent a la pintura mural actual. També altres pintors han estat un gran referent: Van Gogh, Renoir, Magritte... Altres artistes contemporanis: Mona Caron, Aryz, Cinta Vidal, Lily Brick, Valentí Gubianas, Slim, Mantra, etc.


SP : Finalment, ens agradaria saber la teva opinió sobre l'art urbà, com veus el panorama actual i la facilitat/dificultat que us trobeu els artistes per a poder realitzar les vostres obres.


SS : Actualment sembla que el muralisme i la pintura al carrer s'ha conegut i relativitzat a nivell popular. No tot és graffiti, no tot es pinta amb esprai, i no tot són gamberrades, quan es pinta al carrer. A nivell social s'està donant valor a la importància d'apropar la bellesa, la natura o les imatges inspiradores als carrers i places, a la vista de moltíssimes persones. Com és el cas d'aquest mural, motivat l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per apropar el coneixement de la fauna que habita al riu Besòs, han apostat per fer-ho de manera creativa i artística, dins un projecte de Renaturalització, contactant-me a mi per a crear l'Ecoaula Visual, un mural que va més enllà del sentit estètic i es complementa amb el sentit educatiu. Crec que tothom és més conscient de l'impacte positiu que genera visualitzar aquestes imatges espontàniament o a diari. La dificultat, pot ser, a vegades, la d'encaixar un estil o temàtica en un entorn. Però per altra banda, hi ha espai per a moltíssimes vessants artístiques i moltíssimes possibilitats.


SP : Si vols afegir alguna cosa que vulguis comentar et cedim la paraula


SS : Voldria deixar clar un agraïment cap a tots els veïns i veïnes de Santa Coloma, Sant Adrià, Badalona i Barcelona, Montcada, etc. que han passat regularment o puntualment pel mural i m'han felicitat, animat, inspirat o agraït la feina. També és gràcies a les seues aportacions que he sentit que valia la pena i he trobat forces per a mantenir el ritme i no defallir.


Podeu seguir a aquest magnífic artista i veure els seus projectes i nous treballs a través de:

Les seves xarxes socials: @Swen_art a Instagram i Facebook.


Pàgina web: www.swenart.com. Correu de contacte: hola@swenart.com

Els projectes els comparteix regularment a xarxes, i el projecte personal amb més trajectòria que te actualment és Enciclopèdia Mural: www.enciclopediamural.com i @enciclopedia_mural a Instagram i Youtube. Us deixem al següent enllaç un documental sobre el projecte de l'Enciclopèdia Mural 👉🏻 DOCUMENTAL PROJECTE ENCICLOPÈDIA MURAL













478 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page