top of page
  • Pedro Fernández

MUSEU DE L'ART PROHIBIT

Avui ens hem apropat fins al carrer Diputació 250 de Barcelona per a visitar aquest nou museu instal·lat a la Casa Garriga Nogués, un edifici declarat bé d'interès cultural i ubicat al centre de l'Eixample de Barcelona. Abans seu de la Fundació Mapfre, encara que aquest espai noble ha tingut més usos anteriorment.


Un museu, o el primer museu que mostra a les seves sales obres que han estat censurades, agredides, denunciades o retirades d'exposició, un museu agosarat, amb un concepte trencador e irreverent que ens porta a veure un tipus d'art en la seva màxima expressió, art salvatge, colpidor, sorprenent i arriscat. Teníem moltes ganes (encara que coneixíem vàries obres exposades) de visitar-lo i viure l'experiència de recórrer les seves sales i descobrir les històries que hi havia darrere d'aquestes obres (moltes vegades més interessants que les mateixes obres).


"Un recorregut que evoca tant la naturalesa escandalosa de la col·lecció exposada com la cara IRÒNICA i REFLEXIVA, MORDAÇ i ALLIBERADORA, CRÍTICA i EMPODERADORA. Les eines digitals associades a la visita amplien l'experiència del visitant, una experiència que no s'esgota a les sales i que convida a entrar als casos de censura com qui recorre un museu virtual".

El Museu de l'art prohibit va obrir les seves portes el 26 d'Octubre


El primer que ens trobem per entrar a comprendre la naturalesa d'aquest peculiar museu, és el seu manifest, on ens expliquen el perquè d'aquest museu, on s'exposen una sort de col·lecció d'obres censurades o apartades de la circulació i l'exposició pública, obres perseguides, prohibides i inclús agredides per la seva posició incòmoda, critica o a vegades desagradable (per algunes persones).


Perquè és veritat que hi ha límits que desconeixem fins que l'artista els plasma a la seva obra i els posa a prova, i en aquest cas esdevenen reaccions de tota mena...


Però nosaltres us volem llançar una pregunta... No és la intenció de l'artista o de l'art en si mateix, provocar un sentiment, una emoció o una reacció a l'espectador que l'observa? En aquest cas, les obres compleixen la seva comesa.



FabiánCháirez, responsable de la polèmica pintura d'Emiliano Zapata (La revolución) exposada al museu


Abans de continuar, hem de fer un incís important. En aquest museu no només trobarem obres modernes o només art contemporani, no, la censura també la van patir Goya, Klimt, Picasso... I també ens trobarem obres d'aquests artistes.


Ja que parlàvem de Goya, al museu es poden veure una sèrie de gravats (Los Caprichos, 1799) que el mateix Goya va intentar vendre a l'època i els va haver de retirar per por a la Inquisició, aquests gravats els va regalar al rei i d'aquesta manera lliurar-se de la censura.


Per ordre, obres de Goya, Klimt i Picasso.


A la col·lecció del Museu de l’Art Prohibit ens podem trobar més de 200 obres que han estat censurades, prohibides o denunciades per motius polítics, socials o religiosos. Entre les peces que formen part de la col·lecció hi ha pintures, escultures, gravats, fotografies, instal·lacions i obres audiovisuals que formen una mostra àmplia de casos que sovint han transcendit als mitjans i a les xarxes socials, obres ja icòniques que no ens deixaran de sorprendre ni un moment.


L'exposició està dividida en dues plantes de l'edifici i a cada planta es pot fer un recorregut per les seves sales per descobrir les seves obres, inclús hi ha alguna instal·lació on podem interactuar (fer un vídeo que formarà part d'un mural multimèdia de la mateixa instal·lació artística) i també, hi ha una obra molt particular i molt "kitsch" (que no us desvelarem, tindreu que descobrir-ho vosaltres mateixos!) a la terrassa del museu (des d'on es pot veure l'entrada del teatre Coliseum)


No us volem fer un anàlisis de les obres que hi ha, ja que creiem que és més divertit i sorprenent descobrir pas a pas les obres que s'exposen en aquest característic museu, això sí, us fem un suggeriment, aneu amb la ment oberta, amb ulls nous, amb curiositat i sense prejudicis, i sobretot deixeu-vos portar pel rerefons de les obres, tot te un perquè i una intenció...


En definitiva el Museu de l'art prohibit no us deixarà indiferents, es un espai obert a la reflexió i que ens portarà a plantejar-nos si a l’art tot es lícit, si hi ha límits a la llibertat d’expressió o si el mon de l’art te que ser lliure, independent i fora de tot tipus de control...


“Si no creiem en la llibertat d'expressió dels qui no pensen com nosaltres, no hi creiem” (Noam Chomsky)

A Cultura i Oci Barcelona farem una visita guiada el dia 17 de novembre, encara que tornarem amb més grups. Si vols assabentar-te de les nostres rutes, visites guiades i més activitats culturals passeu per la nostra web o xarxes socials:




Youtube: SensePressaTV




57 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page