top of page
  • Foto del escritorPedro Fernández

#TORNALADIADA: RECOMANACIONS LITERÀRIES PER AQUEST SANT JORDI

A manera d'introducció, i perquè ens agrada molt la història, farem un petit incís del perquè hi celebrem Sant Jordi. La festa de Sant Jordi se celebra a tot el país el 23 d’abril, dia en què es va morir el cavaller Jordi. El sant, que restava sota les ordres de l’emperador Dioclecià, es va negar a seguir l’ordre de perseguir els cristians, per la qual cosa va ser martiritzat i decapitat. Molt aviat el començaren a venerar com a màrtir i de seguida aparegueren històries fantàstiques lligades a la seva figura. Tot i que la festa se celebrava amb més intensitat o menys des del segle XVI, és al final del XIX, amb el moviment polític i cultural de la Renaixença, quan s’instaurà Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada a Barcelona i a Catalunya. La diada de Sant Jordi, patró de Catalunya, és una festa que amb els anys ha adquirit un to reivindicatiu de la cultura catalana. Per això molts balcons de la ciutat s’engalanen amb la senyera, com passa en més dates assenyalades a tot el país. Els elements centrals de la celebració són la cultura i l’amorrepresentats amb el llibre i la rosa– i a Barcelona el punt de trobada principal és situat a la Rambla, que s’omple de gom a gom amb parades de llibreters i floristes. Desprès d'aquesta rememoració del perquè celebrem Sant Jordi i les connotacions culturals que hi té, us volem fer una sèrie de recomanacions en matèria de lectura, sabem que es dia de llibre i rosa i us volem donar valors segurs per fer el millor regal a aquella persona especial o fer-vos un autoregal, que també ens tenim que cuidar una mica!


Hem fet la tria de 4 llibres que considerem de gran valor i ajuda, uns llibres que coneixem i que ens han ajudat molt en el camí d'arribar a la nostra millor versió (un camí que mai acaba i del que gaudim pas a pas) i a enriquir-nos. Per aquesta raó volem compartir amb vosaltres aquests petits tresors que mai falten a la nostra petita biblioteca o a la nostra tauleta de nit. Així que comencem!

El curiós incident del gos a mitjanit (Mark Haddon)

Christopher és un adolescent molt especial. Els seus raonaments, estranys i fascinants, ens introdueixen en el món de les persones amb trastorns generalitzats del desenvolupament (en aquest cas, en la denominada síndrome d'Asperger).


És expert en àrees molt concretes del coneixement (la teoria de la relativitat, per exemple) però també està ple de rutines, obsessions i té moltes dificultats per a relacionar-se amb els altres. Al llarg de les pàgines d'aquesta novel·la, i amb l'excusa d'esbrinar qui ha matat a Wellington, el gos de la veïna, Christopher ens anirà explicant com entén el món, com es veu a si mateix i com es comporta amb les persones que li envolten.


Aquest llibre està destinat a pares, mestres, educadors... i a tot aquell que vulgui conèixer des de dins el món de la discapacitat i s'atreveixi a assumir el repte d'acceptar altres lògiques i altres concepcions del món. El contacte amb el diferent ens fa pensar i qüestiona el que normalment assumim o donem per descomptat sense més. Després de la lectura d'aquest llibre ens sentirem profundament emocionats i enriquits.



Capità Catalunya “ELS HEROIS CATALANS DESPERTEN” (Humberto González)



Ús agraden els còmics i l'univers DC o Marvel?? Doncs aquí arriba "Capità Catalunya", la saga de superherois de casa nostra.


Amb un guió molt acurat d'Humberto González, on fa una magnífica tasca al barrejar l'èpica i el desenvolupament d'una història molt ben plantejada, amb moltes referències a la història, els mites populars i el folklore de Catalunya i els Països Catalans.


Us deixem una petita sinopsis d’aquest còmic:


Hi ha superherois per tot el món excepte als Països Catalans i no se sap perquè. D’acord amb la Llei de la Naturalesa hi hauria d’haver almenys un superheroi per a cada cultura i cada llengua.


Una superheroïna estatunidenca, la Mestra, comença a investigar el perquè d’aquest misteri. Aquest fet provocarà uns esdeveniments que crearan el Capità Catalunya, i ell desencadenarà uns successos que atorgaran poders a més catalans. Seran tants els catalans amb poders que la Mestra necessitarà l’ajuda d’altres superherois d’arreu amb experiència per poder ajudar els superherois catalans a controlar els seus nous poders.

Però el misteri de perquè els superherois catalans estaven adormits continuarà, i involucrarà la mitologia i la literatura catalana. Quan se n’esbrini el motiu, provocarà un impacte tal que modificarà la història literària de Catalunya.


Com deien ja fa molt temps els Lax'n'Busto en la seva canço "Miami Beach": Què collons Miami ni que Florida Beach! Què passa amb Califòrnia i tots els boys de la beach? Si aquí tenim mil platges com la de Tamarit, d'Empúries fins a l'Ebre i més sol que a Tahití.


Doncs, poden tenir a Batman, Superman o Spiderman... Però aquí tenim al Capità Catalunya!


Així que si us agrada l’estil de còmic DC / Marvel, o inclús, voleu conèixer part de la nostra història d'una manera diferent i divertida, aquest és el vostre còmic, bé... el nostre còmic!

Quan la mort és la vida i la vida és la mort (David Cordero Espin)


A través del personatge d'en Nico, la novel·la critica algunes de les imperfeccions de la nostra societat, però sobretot se centra a crear un debat sobre què passaria amb el nostre món si es descobrís que hi ha vida després de la mort?


Un altre món que no té res a veure amb el que les religions ens han ensenyat. L’elecció entre gaudir d’aquesta vida o anar directament a l’altra, tot i que allà, com que no existeix el materialisme, tampoc no es pot gaudir de totes les coses meravelloses que ens ofereix aquest món.


Un llibre que t’enganxa des de el principi, una historia fascinant, amb un personatge peculiar que al final fas teu. D’aquells llibres que t’atrapa des de l’inici fins al final.

Així que també us portem una novel·la per gaudir-la, una historia fascinant que nos us deixarà indiferents, us ho assegurem!



L'última lliçó (Randy Pausch)

Un llibre revelador, un llibre que és un petit tresor, no el podria definir com un llibre d'auto ajuda, més aviat com un llibre de vida, d'aprendre, reflexionar i inspirar...


Molts professors pronuncien conferències amb el títol «L'última lliçó». En elles, els organitzadors solen demanar-los que es plantegin la seva pròpia mort i considerin què és el que més els importa en la vida.


Quan es va convidar a Randy Pausch -professor de ciències informàtiques de Carnegie Mellon- a impartir aquesta conferència, no va haver de tirar mà de la seva imaginació, perquè li acabaven de diagnosticar un càncer terminal. No obstant això, la seva conferència titulada «Com aconseguir els somnis de la teva infància» no tractava de la mort, sinó de la importància de superar els obstacles, de fer possibles els somnis dels altres, d'aprofitar cada moment. La conferència va ser la suma de tot allò en què creia Randy. Era una conferència sobre la vida.


«No podem canviar les cartes que se'ns reparteixen, però si com juguem la nostra mà.»

Esperem que us agradin les nostres recomanacions i tingueu una bona diada! Un dia on es celebra l'amor i la cultura és un dia especial!


També volem aprofitar per informar-vos de que el 23-24 d'Abril, farem unes jornades de Sant Jordi, amb una ruta literària per Barcelona, i un dinar de germanor, apart de regalar-vos el llibre i una rosa molt especial... Si voleu més informació cliqueu l'enllaç:



32 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page