top of page
  • Pedro Fernández

TATTOO. ART SOTA LA PELL i la descoberta del tatuatge al Neolític

La noticia de la descoberta d'unes marques recentment descobertes en el cadàver de l'Home de Gel, ha despertat un nou debat sobre la funció originària dels tatuatges prehistòrics.


Aprofitant aquesta notícia i una de les últimes exposicions a Barcelona sobre el tatuatge (Tattoo. Art sota la pell) volem fer una mica de repàs d'aquest art mil·lenari tan de moda aquests últims anys. L'acceptació social d'aquesta forma d'art ha donat pas a aprofundir molt més sobre la història i usos del tatuatge a la nostra societat i a diverses cultures. Amb aquest plantejament volem fer una entrada sobre aquest interessant i desconegut art.


La pràctica de tatuar ha donat lloc a intercanvis entre països, cultures i societats i s’ha convertit en un fenomen global en la creació artística del present.


EL TERME TATUATGE PROVÉ DE LA PARAULA POLINÈSIA TATAU, QUE VOL DIR ‘FERIDA OBERTA’, I TÉ ORIGEN AL SEGLE XVIII.

L’exposició "Tattoo. Art sota la pell" es remunta als orígens del tatuatge i analitza el ressorgiment d’aquest fenomen, que és permanent i global avui dia. A través d’un enfocament antropològic, geogràfic i artístic, explora les funcions i els usos diversos del tatuatge en diferents èpoques i cultures. El tatuatge desenvolupa un múltiple paper social que dona lloc a una àmplia varietat de representacions, com la pràctica ancestral i identitària o com a objecte de fascinació i creació artística contemporània.



Com a particularitat, es presenta una vintena de models de silicona tatuats per mestres d’aquest art, com també una altra vintena de projectes de tatuatge pintats a kakemonos.






L’exposició també és una aventura per als visitants ja que els aborda amb els termes habituals del món de l’art, com les escoles artístiques, i també perquè explica les històries que envolten els tatuadors, en les quals conviuen la pintura, els costums ancestrals, el misticisme, l’activisme mediambiental i les parafílies sexuals, a més dels viatges i l’intercanvi de coneixements entre tatuadors.


Una interessant exposició que sorprèn des de el "profà" en termes de l'art del tatuatge fins al que coneix el medi i porta un bon mostrari sobre la seva pell. Per posar uns quants exemples del que us podeu trobar en aquesta exposició, enumerarem unes quantes curiositats:


Coneixem a una de les primeres dones tatuadores, com es Maud Wagner, contorsionista i tatuadora nord-americana, nascuda en 1877. Des de jove va treballar en fires rodants i, en una funció de circ, va conèixer a Gus Wagner, distingit com “l'home més tatuat d'Amèrica”.


A canvi d'una cita, Gus li va ensenyar a tatuar amb la tècnica de stick and poke, en la qual es necessita únicament una agulla i tinta. Temps després, Maud es va tornar experta en l'art i van començar a tatuar-se mútuament.



Van tornar els seus llenços corporals un negoci: s'exhibien com a persones “hipertatuadas” en freak shows, on Maud va trencar l'estereotip que les dones tatuades eren criminals, prostitutes o indigents.


Amb això va iniciar un enfrentament de la dona en contra de l'estigma que la perseguia: discreta, retocada, callada i obedient. Els tatuatges eren una expressió individual, part de la identitat d'una persona i una declaració de poder. Va ser una de les tantes formes amb la qual la dona va afirmar “faig el que vull amb el meu cos, la meva imatge i el meu pensament”.



També contra tota mena de prejudicis Jessie Knight es va obrir camí com tatuadora enmig del masclisme dels anys 40, transformant-se en una de les precursores d'aquest art en el vell continent.


Jessie Knight va ser d'aquestes dones radicals, que es van atrevir a tot quan “tot” podria estar en contra. Considerada com la

primera artista del tatuatge a Gran Bretanya, va néixer en 1904 i va ser la major d'una familia de 8 germans el llinatge dels quals sempre va estar vinculat a la contracultura.


Podem trobar diverses obres, pintura, vídeos, fotografia, etc. Una cosa que ens va semblar molt curiosa, era un bagul i una maleta on transportaven les seves eines els "tatuadors ambulants", els quals tatuaven al carrer, amb un petit mostrari de tatuatges anaven d'un lloc a altre oferint el seu servei, com per exemple als ports, on aconseguien molts clients entre els mariners.



Entre totes aquestes curiositats ens podem trobar la primera màquina de tatuatge, la primera màquina de tatuatge “moderna” que es coneix va ser amb la patent presentada Núm. 464 801 presentada per Samuel O’Reilly (1854-1909), que va ser un immigrant irlandès que va obrir la seva botiga de tatuatges en 1875 en Chatham Square, Nova York, on va competir directament amb Martin Hildebrandt, el primer tatuador oficial conegut a Occident.



Va tatuar a molts artistes que actuaven en espectacles de fenòmens (Calavan, John Hayes, etc…). Inspirant-se en la ploma elèctrica de Thomas Eddison, li va afegir un dipòsit de tinta i múltiples agulles, desenvolupant així la primera màquina de tatuar elèctrica. Vint dies mes tard, Tom Riley registrava a Anglaterra una patent per a una màquina electromagnètica d'una sola bobina.







Aquesta exposició que arriva per primera vegada al nostre país, explora, des d'un enfocament antropològic, els diferents usos del tatuatge al llarg de la història i el paper social que exerceix aquesta pràctica ancestral en les cultures del món: des de la repressió a la reivindicació.


Si podeu, no deixeu de visitar-la, us la recomanem per descobrir totes les utilitats, història, cultura, els usos socials i perquè no, gaudir d'una altra forma d'art amb identitat pròpia.

Per altra banda, volem remarcar una descoberta molt interessant relacionada amb el món dels tatuatges, de la que mencionem a les primeres línies d'aquesta entrada, i és que la història ens dona un altreincògnita o misteri sobre aquesta pràctica durant el Neolític... Us posem en context:


Al setembre de 1991, durant els primers esforços infructuosos per treure a Ötzi de la seva presó de gel, als Alps de Ötztal, es van descobrir els estranys tatuatges que presentava el cadàver a la regió lumbar. Les recerques han demostrat que tot el seu cos, del cap als peus, estava cobert de tatuatges, realitzats fa més de 5.000 anys mitjançant uns petits talls que després es fregaven amb carbó.


Marc Samadelli, un científic de la institució EURAC a Bozen (Itàlia), ha detectat tots els tatuatges que conserva Ötzi mitjançant una tècnica fotogràfica no invasiva creada per ell mateix. L'estudi, desenvolupat juntament amb altres investigadors, ha estat publicat en Journal of Cultural Heritage, segons anuncia EURAC-Institut de Mòmies i l'Home de Gel, en un comunicat. Samadelli ha descobert 61 marques en la pell, algunes no recognoscibles a simple vista, consistents en línies de 0,7 a 4 centímetres de llarg, la majoria disposades en grups de dos, tres o quatre línies paral·leles, a més de dues creus.




*Via Historia National Geographic


"Els tatuatges recentment descoberts en el costat inferior dret de la caixa torácica són sorprenents perquè les altres marques es troben principalment a la regió lumbar i a les cames, entre el genoll i el peu", expressa el comunicat. La localització dels tatuatges en diferents parts del cos fa sospitar que les marques van poder formar part d'un tractament mèdic, una tècnica d'acupuntura ancestral per a calmar el dolor en les articulacions. Els tatuatges de Ötzi, entre els més antics que s'han documentat, han despertat un nou debat: els tatuatges prehistòrics tenien una funció terapèutica, simbòlica o religiosa?


Interessant debat que deixem a l'aire, que cadascú tregui les seves pròpies conclusions...


96 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page