top of page
  • Pedro Fernández

Mites i curiositats nutricionals

Moltes vegades, ens trobem amb creences sobre aspectes de la nutrició, que, amb el temps han aconseguit fer-se forts i populars sense cap fonament científic. En aquest article, volem desmuntar aquests mites i explicar realment el perquè aquestes creences són falses i contraproduents pels nostres objectius nutricionals i de salut. També explicarem algunes curiositats relacionades amb la nutrició.


Comencem!


1.- Els hidrats de carboni a la nit engreixen


Fals! Els hidrats no engreixen si es prenen de nit, engreixen si en mengem més dels que necessitem. Cada persona té una tassa metabòlica basal, aquesta és l'energia que consumim perqué el nostre cos pugui fer les seves funcions metabòliques essencials (respirar, fer la digestió, bombejar el cor, sintetitzar hormones...). Això més altres característiques (activitat física, pes, edat...) ens donarà les dades per conèixer quantes Cal necessitem diàriament, amb això podrem saber quants grams de proteïna, carbohidrats i greixos hem de consumir diàriament depenen del nostre objectiu.


En resum, si "quadrem" aquests grams de carbohidrats, en podem menjar perfectament a qualsevol hora del dia (també és veritat que els carbohidrats són més necessaris o més profitosos quant el cos demanda d'una aportació energètica més elevada, com per exemple, abans d'entrenar, després d'entrenar o quant hem de realitzar un esforç considerable)


2.- Els edulcorants són millors que els sucres


Els edulcorants són més segurs que els sucres, això és veritat, però no és bo abusar d'ells. Hi ha estudis que ens mostren que poden arribar a fer malbé la microbiota intestinal. Hem d'entendre, que, per exemple, la sacarina, no és absorbible i per tant, arriba integra a l'intestí on pot arribar a realitzar canvis en la composició i activitat metabòlica de la microbiota intestinal.

No estem dient que no es prengui, ja que és una bona alternativa als sucres per endolcir, però et volem prevenir sobre l'abús.

Pensa en quants aliments light i begudes els edulcorants estan presents, consumeix-los amb precaució (la dosi fa el verí)


3.- Els sucs naturals són més sans


Incorrecte! Quan separem la fibra i els sucres que es present a la fruita (fructosa), fem que aquests sucres es metabolitzin més de pressa (cosa que no interessa). Sempre és millor menjar la fruita sencera (i si és de temporada i proximitat molt millor!).

Si vols vitamines, fruita sencera i verdures, fonts grans de vitamines i micronutrients.


4.- Llet amb lactosa o sense?


Poca gent coneix el procés pel qual fan la llet sense lactosa, però, realment aquesta llet no té lactosa?

La lactosa és el carbohidrat de la llet (sucre), està compost per glucosa i galactosa.

El problema de la gent intolerant a la lactosa, és que no poden "digerir" aquest carbohidrat. Per què? Perquè no produeixen una enzima anomenada "lactasa", que és l'encarregada de digerir aquest carbohidrat (lactosa). Normalment és una enzima que es va perdent amb l'edat (total o parcialment), quan es perd totalment, crea intolerància a la lactosa.

Que és la llet o els productes sense lactosa? Simplement són productes que hi han addicionat lactasa per poder "digerir" la lactosa, ni més ni menys.




Entradas recientes

Ver todo
bottom of page