top of page
  • Foto del escritorPedro Fernández

La revolució espiritista a Barcelona

Que entenem per espiritisme en el contexte del segle XIX?


Molta gent "ben educada" d'Europa i els Estats Units, gradualment, va abraçar l'espiritisme com una explicació lògica de la realitat, fins i tot dels temes relacionats amb la transcendència, com Déu i la vida futura. Milers de societats espiritistes van ser creades a ambdós continents, i els principis espiritistes van estar tan disseminats que, en alguns estats com l'estat espanyol, la disciplina d'Espiritisme va ser candidata a integrar el programes regulars de "segon ensenyament i de les facultats de Filosofia i Lletres i de Ciències". No obstant això, amb l'ascensió de règims totalitaris en moltes nacions europees, una repressió forta va ocórrer en el continent sencer sobre l'espiritisme i molts altres moviments filosòfics, socials i polítics. Les guerres mundials, en la primera meitat del segle xx, van ser el cop final per al moviment d'espiritistes en la major part d'Europa.


Les principals creences d'aquesta doctrina eren les següents:


  • Després de la mort, l'esperit humà sobreviu i passa a habitar una dimensió anomenada "món espiritual".

  • Algunes persones posseeixen el do de mediumnitat, que els permet comunicar-se amb els esperits que habiten aquest món.

  • Els esperits es reencarnen, tornen a la vida a la Terra en un nou cos a través de la gestació, per a continuar amb el seu progrés intel·lectual i moral.

  • Existeixen altres mons habitats a l'univers, alguns d'aquests més avançats que el planeta Terra.

  • Les accions bones i dolentes en aquesta existència tindran conseqüències en existències futures.



Inicis de la corrent espiritista


Es considera a Emanuel Swedenborg el primer mèdium modern, però va ser Allan Kardec el reconegut com a «pare de l'espiritisme” ell que en 1857, va convertir l'experiència paranormal de les germanes Fox (1848), en una ideologia codificada.


La seva obra mestra “El llibre dels esperits” va desenvolupar la teoria espiritista convertint-se en la Bíblia de l'espiritisme.


En poc temps aquestes creences van arrelar a Europa. L'espiritisme “de saló” es va posar de moda a París i Londres.


L'espiritisme a Barcelona. ¿Com va arrivar?


A Barcelona tot va començar sobre 1860 quan el capità de la marina mercant Ramón Lagier i Pomarés va regalar un exemplar del llibre dels esperits de Kardec a José María Fernandez de Colavida, filantrop que, després de la seva lectura, es va dedicar a traduir i editar a Kardec a l'espanyol.


En 1860 en Horta, en el barrio de la Clota estuvo situado el primer centro espiritista de Barcelona. Se conocía el lugar como Ca l´espiritista.


Ramón Lagier proveía de libros espiritistas a un francés exiliado en Barcelona, Maurice Lachârte que los vendía a escondidas en su establecimiento de bisutería barata de la Plaza Real.


L'espiritisme va aparèixer com un nou enfocament entorn de l'espiritualitat, oposat al clericalisme i afí a les noves tendències lliurepensadores i rupturístas com l'higienisme, el naturisme, el feminisme, l'anarquisme llibertari, el socialisme i la lluita obrera. Entenia que els morts són invisibles, però no absents.


L'alta societat i els professionals liberals practicaven l'espiritisme com una forma d'oci. Es reunien per a tirar-se les cartes, fer sessions de ouija o comunicar-se amb els morts a través de mèdiums a pesar que el moviment espiritista rebutjaria aquests actes com a perillosos.


Paral·lelament a aquestes pràctiques lúdiques es van crear els primers grups, associacions i revistes amb la formulació d'un cos filosòfic i moral.


El Primer Congrés Espiritista celebrat a Barcelona en 1888


Va arribar a ser tal fenomen social que en 1888, Barcelona va acollir el Primer Congrés Internacional Espiritista durant la celebració de l'Exposició Universal, en el Saló Eslava en l'actual Paral·lel, ronda de Sant Pere, número 8.


A la trobada al qual van arribar científics i defensors de l'espiritisme d'Europa i d'Amèrica i Amalia Domingo Soler era la vicepresidenta i Miguel Vives, era l'organitzador de l'esdeveniment.


El congrés reivindicava la igualtat entre gèneres, alliberament de la dona i alguns punts que mostrem a continuació:


  • Ensenyament laic.

  • Reforma penitenciària per a la integració social dels presos.

  • Abolició completa de l'esclavitud.

  • Supressió gradual de les fronteres polítiques.

  • Desarmament gradual dels exèrcits.

  • Secularització de cementiris.

  • Registre civil de naixements únic i obligatori.

  • Matrimoni civil.

  • Prohibició de la pena de mort i cadenes perpètues.

  • Interpretació de l'espiritisme en qualitat de religió laica, antiautoritària, igualitària i socialitzadora.

Dones i espiritisme


Amalia Domingo Soler (1835-1909) era una mèdium sevillana que havia arribat a Barcelona en 1876 convidada per la societat espiritista de Gràcia “La Bona Nova” on va dirigir el setmanari teosófico “La Llum de l'Avenir” (1879) una de les revistes més importants de l'espiritisme.


Ràpidament es va convertir en una autoritat a la ciutat on ja havia arrelat el moviment espiritista, però a Barcelona , sobretot en les classes treballadores, sobretot de Gràcia i de Sants.


Amalia també va ser una de les fundadores de la Societat Autònoma de Dones de Barcelona al costat de Teresa Claramunt, el primer grup feminista de la història d'Espanya»


Morirà a l'abril de 1909, la seva tomba del cementiri de Montjuïc és una de les més visitades.


Moltes persones vinculades a l'anarquisme, tambe eren seguidores de la corrent espiritista o tota forma relacionada amb el lliure pensament.


Un petit reflex o inclús homenatge cinematogràfic a aquest corrent, a mode anecdòtic, és la frase de: "Anarquista, espiritista i coixa" és el que pronuncia una de les protagonistes de la pel·lícula "Llibertàries" (Victòria Abril), aquest personatge que en el film després serà posseïda per l'esperit del conegut anarquista Mateu Morral, aquell que va llançar la bomba a Alfons XIII, i que va ser bibliotecari de l'Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia.


Al fil d'aquest article, volem recomanar-vos la nostra ruta guiada "La Barcelona Maldita" on és tracten temes com l'espiritisme a Barcelona, les llegendes i fets més obscurs de Barcelona, les pistes maçòniques ocultes a la ciutat, l'esoterisme a l'obra de Gaudí... Si vols saber més i fer-ho d'una manera amena i divertida, no t'ho pensis! T'esperem!



56 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page